Novosti

Se vaš otrok ponoči večkrat zbudi? Ga je strah zaspati?

Blog

nasveti za mamice, očke in bodoče starše

Se vaš otrok ponoči večkrat zbudi? Ga je strah zaspati?

Dojenčki in otroci imajo drugačen ritem spanja kot mi. Dojenček gre v prvih mesecih skozi različna spalna obdobja, tako po količini kot strukturi, kar je povzano z dozorevanjem osrednjega živčnega sistema. Med spanjem pa se izločajo tudi različni hormoni, tudi rastni, ki ima pomembno vlogo pri rasti in razvoju dojenčka. Pomanjkanje spanca lahko otroku pusti posledice tako pri telesnem kot spoznavnem razvoju. Zato je miren in kakovosten spanec pri otrocih še kako pomemben.

 

Če imate že malčka, ste hitro opazili, da ima zdaj drugačen spanec, kot ga je imel kot novorojenček. Novorojenčkovi možgani so v fazi intenzivnega razvoja, zato prespi približno 15–17 ur na dan. Ob koncu šestega meseca življenja dojenček prespi le še četrtino dnevnega časa. Pri starosti enega leta in pol pa do starosti treh oziroma šestih let, ko otrok postopno opusti dnevne počitke, ostane količina dnevnega spanja približno enaka, in sicer okoli dve uri.

 

Otroci imajo zelo različne spalne navade, prav tako pa imajo tudi različne rituale pred spanjem, ki jih počasi zazibajo v spanec. Na del tega rituala pa lahko vplivamo tudi starši. Dojenčki potrebujejo rutino, da se počutijo dobro in varno. Kar je še posebej pomembno zvečer pred spanje. Večerna rutina je kopanje, večerja, ljubkovanje in nežna igra pred spanjem, branje pravljice. Večji otroci pred spanjem radi poklepetajo o tem, kaj vse se jim je zgodilo čez dan, poslušajo pravljice ali jih tudi sami pripovedujejo. Poiščite aktivnosti, ki bodo otroka umirile in ga sladko zazibale v spanec.

Pri uspavanju pa ima veliko vlogo tudi sam prostor. Veliko otrok lažje zaspi pri nežni svetlobi. Omislite si nočno lučko, ki bo tudi vam pomagala osvetliti pot do otroka ponoči ali med nočnim hranjenjem in previjanjem. Nočne lučke imajo nežno svetlobo, da ne prebudijo otroka.

Ko dojenček zraste, pa mu nočna lučka sveti pot do vaše postelje ali stranišča 😊  Mehke nočne lučke pa niso le lučke, so najboljši mehki prijatelj, ki odganja vse nočne pošasti, ki kratijo otrokom mirni spanec. 😊

Nakupovalna košarica
Prijavi se

Nimaš še računa?

Kot večina spletnih strani za izboljšanje vaše spletne izkušnje tudi mi uporabljamo piškotke. Če želite izvedeti več, lahko preberete našo politiko o varovanju osebnih podatkov tukaj.
5% POPUST
JACKPOT -15%
Gratis poštnina
Zavrti še enkrat!
10% POPUST
Gratis Mommy Scrunchies
5% POPUST
10% POPUST
5% POPUST
Zavrti še enkrat!
Izkoristi priložnost in osvoji nagrado!

Vnesi svoj e -poštni naslov in zavrti kolo. To je tvoja priložnost, da osvojiš neverjetne popuste!

Naša interna pravila:

  • Ena igra na uporabnika
  • Prevaranti bodo diskvalificirani.
Začnete vnašati tako, da vidite, objave, ki jih iščete.
Trgovina
0 Seznam želja
0 postavka Košarica
Moj račun